Τι είναι τα B.C.A.A. και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται;

Τα B.C.A.A. (δηλαδή branched chain amino acids, αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας) είναι τα αμινοξέα Λευκίνη, Ισολευκίνη και Βαλίνη.

Τα B.C.A.A. θεωρείται ότι διευκολύνουν την ανάκτηση ενέργειας και τη διατήρηση του μυϊκού τόνου, καθώς προσλαμβάνονται απευθείας από τον μυϊκό ιστό, επιβραδύνουν τις καταβολικές αντιδράσεις και διεγείρουν τις αναβολικές. Μπορούν επίσης να έχουν εργογόνο δράση. Η καθημερινή ποσότητα πρόσληψης B.C.A.A. για τη διατήρηση ή την αύξηση της μυϊκής μάζας εξαρτάται από υποκειμενικούς παράγοντες και μπορεί να φτάσει έως τα 5 gr, σε συνδυασμό ενδεχομένως με την πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Η καλύτερη στιγμή για τη λήψη των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας είναι αμέσως μετά τη σωματική άσκηση, όταν ξεκινά η διαδικασία ανασύνθεσης των μυϊκών πρωτεϊνών που έχουν φθαρεί από τη σωματική προσπάθεια (αναβολική φάση).

Στη φάση αυτή, είναι πολύ σημαντικό ο οργανισμός να έχει στη διάθεσή του τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά στην πλέον βιοδιαθέσιμη μορφή. Η λήψη μπορεί να γίνεται και το βράδυ, πριν από τον ύπνο, καθώς στις πρώτες ώρες του ύπνου η πρωτεϊνική σύνθεση είναι φυσιολογικά αποτελεσματικότερη. Τα προϊόντα της σειράς EthicSport περιέχουν B.C.A.A. σε εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη μορφή και πάντα σε συνδυασμό με τους απαραίτητους μεταβολικούς συμπαράγοντες για τον μεταβολισμό τους.

Δείτε εδώ κορυφαία συμπληρώματα πλούσια σε B.C.A.A της Ethicsport.