Η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της προετοιμασίας του αγώνα, αν και συχνά οι αθλητές δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην προπόνηση από την διατροφή. Πολλές φορές, η κακή απόδοση των αθλητών σχετίζεται με την διατροφή: εξάντληση των αποθεμάτων ενέργειας, αφυδάτωση, στομαχικά προβλήματα, δοκιμή νέων προϊόντων την ημέρα του αγώνα.

 • Προετοιμασία
  Η διατροφική προετοιμασία θα πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον 8 εβδομάδες πριν τον αγώνα και θα πρέπει να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες κάθε δρομέα.
  Για να ξεκινήσετε τον αγώνα σας με τα μέγιστα αποθέματα γλυκογόνου, ακολουθήστε ένα διατροφικό πλάνο φόρτωσης υδατανθράκων και σωστής ενυδάτωσης, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής (ενεργειακά τζελ, μπάρες, ηλεκτρολύτες).
 • Ενυδάτωση
  Η σωστή ενυδάτωση ξεκινά τις προηγούμενες μέρες. Η ενυδάτωση θα πρέπει να γίνεται σε λογικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψιν τις καιρικές συνθήκες.
  Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τον αγώνα ενυδατωμένοι και διατηρώντας τα σωστά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.
  *Πιείτε τουλάχιστον 5ml/kg, 2 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα.
 • Ημέρα του αγώνα
  H διατροφή την ημέρα του αγώνα έχει καθοριστική σημασία. Προγραμματίστε την ώρα του πρωινού σας ώστε να απέχει 3-4 ώρες από την έναρξη .

Tips

 • Μην πειραματίζεστε με νέα προϊόντα την ημέρα του αγώνα.
 • Προσαρμόστε το πλάνο διατροφής και ενυδάτωσης σας με βάση τις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες του οργανισμού σας.
 • Επιλέξτε τα κατάλληλα ρούχα, σύμφωνα με τον καιρό. Τρέξτε με παπούτσια που έχετε φορέσει ξανά ώστε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα (φουσκάλες, τριβές).