Ο Ειδικός Απαντά

Επειδή ο οργανισμός έχει περιορισμένη ικανότητας πέψης των πρωτεϊνών, τα συμπληρώματα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται μακριά από τα γεύματα. Ο λόγος είναι ότι η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε ατελή χρήση των πρωτεϊνών που καταναλώνονται. Στην περίπτωσή σας, συνιστούμε να παίρνετε το Recupero εντός 30 λεπτών από το τέλος της προπόνησης. Με λίγα λόγια: τελειώνετε την προπόνηση, παίρνετε Recupero, κάνετε ντους και στη συνέχεια περιμένετε χωρίς βιασύνη το δείπνο (το οποίο πρέπει να απέχει τουλάχιστον 1 ώρα από το τέλος της προπόνησης, αν η συνεδρία ήταν πολύ έντονη). Το Recupero επιτρέπει την ταχεία ανάκτηση της ενέργειας και τη βελτιστοποίηση της αναβολικής φάσης.

Οι πρωτεΐνες μπορούν να εξασφαλίσουν καλά αποτελέσματα και όταν λαμβάνονται πριν από την προπόνηση. Στην περίπτωσή σας, η καλύτερη στιγμή είναι τα μέσα του πρωινού ή του απογεύματος (αλλά τουλάχιστον 60-90 λεπτά πριν από την προπόνηση). Αν οι στόχοι δεν είναι υπερβολικά υψηλοί, μπορεί να αρκεί η λήψη πρωτεϊνών το πρωί (εμπλουτίζοντας το πρωινό με πρωτεϊνικό συμπλήρωμα όπως το XTR ή το SPR). Για πιο έντονη σωματική άσκηση, μπορείτε να προγραμματίσετε ένα πρωτεϊνικό σνακ το απόγευμα ή στα μέσα του πρωινού, με μία δόση H.T.P. (Hydrolised Top Protein), φροντίζοντας να απέχει τουλάχιστον 2,5 ώρες από το γεύμα και τουλάχιστον 2 ώρες από το πρωινό.

Ο γιος μου είναι 15 ετών και προπονείται στο βόλεϊ 3 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα και παρατηρώ ότι είναι πολύ κουρασμένος και καταπονημένος. Μπορώ να του δίνω Recupero το βράδυ μετά την προπόνηση; Εάν ναι, πόσες ημέρες την εβδομάδα μπορεί να το παίρνει;

Ο Ειδικός Απαντά

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι τηρούνται οι χρόνοι ανάπαυσης και ότι οι ώρες ύπνου του παιδιού είναι αρκετές για τις ανάγκες του. Είναι επίσης αλήθεια ότι, όταν τα φορτία προπόνησης είναι πολύ μεγάλα, μπορεί να φανεί χρήσιμο ένα διατροφικό βοήθημα για τον οργανισμό. Επιβεβαιώνουμε ότι το Recupero μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο διατροφικό βοήθημα για ένα παιδί που προπονείται τόσο εντατικά. Θα μπορούσε ίσως να ξεκινήσει χρησιμοποιώντας το 2-3 φορές την εβδομάδα μετά τις πιο βαριές προπονήσεις και στη συνέχεια να αυξήσει τη δοσολογία, αν χρειάζεται. Συνήθως συνιστούμε τη χρήση του Performance Sete σε παγούρι κατά τη διάρκεια των προπονήσεων που είναι πολύ έντονες και προκαλούν άφθονη εφίδρωση. Με αθλητικούς χαιρετισμούς!

Είναι αλήθεια ότι όλα τα προϊόντα σας είναι πιστοποιημένα για έλεγχο ντόπινγκ; Πώς μπορείτε να το εγγυηθείτε;

Ο Eιδικός Απαντά

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Όλα τα συμπληρώματά μας είναι πιστοποιημένα για έλεγχο ντόπινγκ (Doping Free Tested). Η EthicSport επενδύει μεγάλα ποσά για να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων της. Με μακροχρόνιες προσπάθειες κατορθώσαμε να εκπονήσουμε πρωτόκολλα έρευνας σχετικά με τις κλάσεις των ουσιών φαρμακοδιέγερσης που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρίσκονται στα συμπληρώματα διατροφής. Για τον σκοπό αυτόν προσφύγαμε στη βοήθεια ανεξάρτητων επαγγελματιών που εργάζονται σε δημόσια εργαστήρια, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη μέγιστη αμεροληψία.

Εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η επιμόλυνση από παράνομες ουσίες φτάνει το 12%. Στην Ιταλία το πρόβλημα αυτό είναι λιγότερο διαδεδομένο, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο τα ποσοστά είναι σχετικά υψηλά. Με το πρωτόκολλο έρευνας και την πολιτική που εφαρμόζουμε είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την απουσία αναβολικών και παραγώγων τους, β2 ανταγωνιστών, αμφεταμινών και εφεδρινών. Κάθε συμπλήρωμα διατροφής της EthicSport υποβάλλεται πρώτα σε δοκιμές πριν διατεθεί στην αγορά. Αυτή η μέθοδος εργασίας μας επέτρεψε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη πολλών ολυμπιονικών και πολλών ομάδων της Α΄ κατηγορίας στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ. Η EthicSport είναι εδώ και πολλά χρόνια εταίρος πολλών ιταλικών ομοσπονδιών και πολλές εθνικές ομάδες διαφόρων αθλημάτων χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας.

Είμαι 51 ετών, κάνω κολύμβηση master και γυμναστήριο χωρίς βάρη (μονόζυγο, κάμψεις, λάστιχα). Όντας αρκετά αδύνατος, χρειάζομαι συμπληρώματα για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας. Υπάρχουν αντενδείξεις για την ταυτόχρονη χρήση του Recupero ή/και του Ramtech με το Testogen;

Ο Ειδικός Απαντά

Το Testogen μπορεί να συνδυάζεται χωρίς καμία αντένδειξη με άλλα συμπληρώματα διατροφής. Μπορείτε, συνεπώς, να χρησιμοποιείτε Recupero και Ramtech για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας μετά από έντονες προπονήσεις. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε το Recupero με το Ramtech για να παρέχετε στον οργανισμό BCAA και ειδικά θρεπτικά συστατικά για το στάδιο της ανάκτησης. Για το Ramtech πρέπει να προτιμάται η χρήση το βράδυ, περίπου 1 ώρα πριν από τον ύπνο.

Αγόρασα το FL100 Sport και πρέπει να πω ότι το βρίσκω πολύ αξιόλογο. Όταν ολοκληρώσω τον πρώτο κύκλο, πόσο πρέπει να περιμένω για να ξεκινήσω έναν νέο κύκλο και για πόσους κύκλους μπορώ να χρησιμοποιήσω το FL100;

Ο Ειδικός Απαντά

Αν έχετε έντονη αθλητική δραστηριότητα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το FL100 Sport και για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς καμία παρενέργεια. Δεν υπάρχει καθορισμένο όριο για τους κύκλους πρόσληψης. Θεωρούμε ότι, αν η αγωνιστική σας δραστηριότητα είναι έντονη και διαρκής, μπορείτε να παίρνετε το προϊόν επί αρκετούς μήνες χωρίς προβλήματα. Ο μόνος κανόνας είναι να διακόπτετε την πρόσληψη επί 2-3 ημέρες ανά 30 ημέρες. Συνιστάται ενδεχομένως η διακοπή της πρόσληψης όταν η δραστηριότητα μειώνετε και εισέρχεστε στη φάση ανάπαυσης για την προετοιμασία της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Αν αντιθέτως η αγωνιστική δραστηριότητα επικεντρώνεται σε μόλις 2-3 μήνες, θα πρέπει να παίρνετε το προϊόν σταθερά αυτήν ακριβώς την περίοδο, τηρώντας πάντα τις οδηγίες πρόσληψης και τις προειδοποιήσεις.

Μπορώ να πάρω περισσότερα ExtraShot σε έναν αγώνα πολύ μεγάλης απόστασης και υψηλής δυσκολίας (περίπου 15 ώρες); Υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες;

Ο Ειδικός Απαντά

Αν ο αθλητής έχει καλή ανοχή στην καφεΐνη και σε πραγματικά εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ένας ακραίος αγώνας, μπορείτε να πάρετε έως 2-3 φιαλίδια, αλλά μόνο σε ακραίες συνθήκες όπως αυτές που περιγράφετε. Να έχετε υπόψη ότι το προϊόν, εφόσον δεν παρέχει θερμίδες, πρέπει να εντάσσεται σε κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής και συμπλήρωσης, προκειμένου να αποφεύγονται πτώσεις ενέργειας ή κρίσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο Ειδικός Απαντά

Η βασική δοσολογία του PreGara Endurance προβλέπει 1 φακελάκι σε 200 ml νερό για δραστηριότητες μέσης διάρκειας και 2 φακελάκια (σε 400 ml νερό) για πιο έντονη και μεγάλης διάρκειας σωματική άσκηση. Το προϊόν πρέπει να χρησιμοποιείται περίπου 30 λεπτά πριν από την έναρξη. Αυτή η επιλογή (1 ή 2 φακελάκια) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο προβλεπόμενος χρόνος κάλυψης της απόστασης, οι καιρικές συνθήκες και η προβλεπόμενη στρατηγική συμπλήρωσης για τον αγώνα, ο βαθμός προετοιμασίας κ.λ.π..

Αυτή που για κάποιους θεωρείται έντονη και μακράς διαρκείας προσπάθεια, για άλλους μπορεί να είναι πιο εύκολη. Σε κάθε περίπτωση, ένας μαραθώνιος απαιτεί πολύ έντονη προσπάθεια και τα δύο φακελάκια είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή. Η συμβουλή μας είναι να δοκιμάζετε πριν από μια μεγάλη απόσταση προετοιμασίας τη λήψη διπλής δόσης, έτσι ώστε να είστε βέβαιοι ότι ο οργανισμός επιτυγχάνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Κάθε αθλητής θα πρέπει να ορίζει και να δοκιμάζει την ιδανική στρατηγική για τις ατομικές του ανάγκες.

Ο Ειδικός Απαντά

Η έλλειψη σιδήρου μειώνει σημαντικά τις επιδόσεις του αθλητή αντοχής, καθώς το σημαντικό αυτό στοιχείο συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη. Σε αθλήματα όπως η ποδηλασία ή οι αγώνες δρόμου, η αιμοσφαιρίνη συμμετέχει με μεγάλες ποσότητες για το τεράστιο έργο που επιτελούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία έχουν την πολύ σημαντική αποστολή να μεταφέρουν οξυγόνο στους μύες και να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας, φθείρονται και καταστρέφονται και έτσι είναι αναγκαία η κατάλληλη ποσότητα σιδήρου για την αναγέννησή τους. Η έλλειψη σιδήρου επιβραδύνει σημαντικά αυτή τη διαδικασία και, κατά συνέπεια, επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του οργανισμού να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Μια διατροφή ακατάλληλη για την αθλητική δραστηριότητα και τις πολύ έντονες προπονήσεις μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το πρόβλημα και, για τον λόγο αυτόν, συνιστάται να συμβουλεύεστε πάντα έναν έμπειρο αθλητικό διατροφολόγο ή/ και έναν γυμναστή που θα προτείνει την κατάλληλη προπόνηση ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση.

Ο Ειδικός Απαντά

Στους αγώνες MTB μεγάλων αποστάσεων χρειάζεται προσοχή σε όλες τις λεπτομέρειες (ενυδάτωση, διατροφή και συμπληρώματα) έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι καλύτερες επιδόσεις από την εκκίνηση ως τον τερματισμό.
Για να προετοιμαστείτε με τον καλύτερο τρόπο για αγώνες αυτού του τύπου, μετά από ένα κατάλληλο γεύμα πριν από τον αγώνα, είναι σκόπιμο να επιλέξετε ένα σωστό συμπλήρωμα για τον χρόνο αναμονής στην εκκίνηση ή για τις φάσεις προθέρμανσης. Το Pre Gara Endurance είναι η πρόταση της EthicSport που έχει μελετηθεί για προσπάθειες αντοχής μεγάλης διάρκειας, όπως οι ποδηλατικοί αγώνες μεγάλων αποστάσεων.

Είναι προφανές αναγκαίο να μείνετε καλά ενυδατωμένοι. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να πίνετε τακτικά μικρές γουλιές νερού ή Performance Sete ανά 10-20 λεπτά αγώνα, έχοντας υπόψη ότι τις πιο θερμές εποχές μπορεί να είναι αναγκαίο να πίνετε συχνότερα. Ενδεικτικά, θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον ένα παγούρι υγρών την ώρα. Για αγώνες διάρκειας περίπου 3 ωρών, επιλέξτε πιο εύπεπτα ενεργειακά ποτά όπως το Energia Rapida Professional ή το MaltoShot Endurance, προγραμματίζοντας τη λήψη ανά ώρα. Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην φτάνετε σε κατάσταση να νιώσετε πείνα ή δίψα, δεδομένου ότι στο σημείο αυτό οι επιδόσεις μπορεί να έχουν μειωθεί ήδη, και να παίρνετε τα προϊόντα αυτά στις στιγμές ενεργής ανάκτησης, σε κατηφορικά τμήματα ή όταν δεν καταβάλλετε τη μέγιστη προσπάθεια, και στη συνέχεια να πίνετε μερικές γουλιές νερό ή συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών για να διευκολύνετε την αφομοίωσή τους.

Σε περίπτωση ανάγκης, αν έχετε διανύσει ιδιαίτερα δύσκολα τμήματα της διαδρομής ή για να αποφύγετε προβλήματα στον τερματισμό, μπορείτε να πάρετε Energia Rapida +, πίνοντας και πάλι στη συνέχεια νερό. Φροντίστε καλά το στάδιο ανάκτησης μετά τον αγώνα: πριν από το συνηθισμένο γεύμα με ζυμαρικά, είναι σημαντικό να πάρετε ένα εξελιγμένο ποτό ανάκτησης ενέργειας όπως το Recupero Extreme.

Συμμετέχω σε αγώνες αντοχής και υπεραντοχής: ποια προϊόντα συνιστάτε για τη σωστή διαχείριση της ενέργειας με τα συμπληρώματα;

Ο Ειδικός Απαντά

Ένας αθλητής μεγάλων αποστάσεων πρέπει να προγραμματίζει τη διατροφή του και τα συμπληρώματα διατροφής με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια πριν από κάθε αγώνα, έτσι ώστε να μην κινδυνεύει από προβλήματα κρίσης. Μετά το πέρας της χρήσης στερεών τροφών, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσει ενεργειακά υγρά ταχείας δράσης, αλλά σταδιακής απελευθέρωσης. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται για την υποστήριξη της σωματικής προσπάθειας υψηλής έντασης. Το μείγμα πρέπει να είναι οπωσδήποτε πλούσιο σε απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες διαφορετικού τύπου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σταδιακή απελευθέρωση και η ταχύτητα δράσης. Επίσης, ένα καλό προϊόν πρέπει να είναι εύγευστο και εύπεπτο και να μην έχει υπερβολικά υψηλή πυκνότητα, προκειμένου να διευκολύνεται η κατάποση και η απορρόφηση. Επειδή συχνά η προσπάθεια είναι πολύ μεγάλης διάρκειας, μπορεί να φανεί χρήσιμη η παρουσία καφεΐνης, όπως στο Energia Rapida Professional.

Ο Ειδικός Απαντά

Ο μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα αντοχής υπό αερόβιες συνθήκες με διάρκεια που εξαρτάται από τον βαθμό προετοιμασίας και τις αθλητικές επιδόσεις. Οι αθλητές ολοκληρώνουν τον μαραθώνιο σε χρόνους που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, σε ένα εύρος που κατά μέσο όρο κυμαίνεται από τις 2,5 έως τις 5 ώρες. Είναι, συνεπώς, προφανές ότι η κατανάλωση ενέργειας διαφέρει πολύ από αθλητή σε αθλητή. Τα παραπάνω είναι μια απαραίτητη εισαγωγή για να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι εύκολος ο σχεδιασμός μιας γενικής στρατηγικής που ισχύει για όλους, αλλά θα πρέπει να είναι γνωστές οι ιδιαιτερότητες κάθε αθλητή και οι σχετικές παράμετροι.

Αν υποθέσουμε, ωστόσο, ότι αναφερόμαστε σε έναν αθλητή μεσαίων επιδόσεων που διανύει τη διαδρομή περίπου σε 3,30 ώρες, μπορούμε να ορίσουμε τη λήψη του πρώτου ενεργειακού συμπληρώματος (για παράδειγμα, του MaltoShot) μετά από 45-60 λεπτά (περίπου στα 10 km). Η δεύτερη λήψη MaltoShot θα μπορούσε να οριστεί μετά από άλλα 45-60 λεπτά (περίπου στα 18-20 Km). Η τρίτη λήψη με Energia Rapida Professional θα μπορούσε να οριστεί μετά από άλλα 45-50 λεπτά (περίπου στα 28-30 km). Τέλος, η τέταρτη λήψη με Energia Rapida +, θα μπορούσε να οριστεί περίπου στα 36-37 km, μόνον αν είναι αναγκαία.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αναγκαίο να ενυδατώνεστε, πίνοντας νερό σε όλα τα σημεία τροφοδοσίας. Η αφυδάτωση είναι συχνά η αιτία πολλών προβλημάτων που μπορούν να αποφευχθούν πίνοντας τακτικά νερό. Για όσους έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν τους ανεφοδιασμούς, θα ήταν σκόπιμο να διαθέτουν ένα διάλυμα με βάση το νερό και Performance Sete, ένα ενεργειακό προϊόν υψηλής ενυδάτωσης για υποστήριξη των δραστηριοτήτων αντοχής. Επίσης, για να καθυστερήσετε τη λήψη συμπληρωμάτων, να πετύχετε αποτελεσματική ενυδάτωση εκ των προτέρων και να έχετε επαρκή αποθέματα ενέργειας κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Pre Gara Endurance περίπου 30 λεπτά πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα.

Έχω πάθος με το ποδήλατο και είμαι βίγκαν από επιλογή. Ο διατροφολόγος μου με συμβούλεψε να παίρνω ως συμπλήρωμα διατροφής το Prosintech. Μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς μπορεί να μου φανεί χρήσιμο αυτό το προϊόν;

Ο Ειδικός Απαντά

Το Prosintech είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με βασικά αμινοξέα (EAA), βιταμίνες και ψευδάργυρο. Τα αμινοξέα είναι αζωτούχα μόρια που ξεχωρίζουν γιατί έχουν μια αμινική και μια καρβοξυλική ομάδα. Είναι πολύ σημαντικά για τον σωστό μεταβολισμό του ανθρώπου και είναι επίσης συστατικά μέρη των πρωτεϊνών. Βασικά ονομάζονται τα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και, συνεπώς, πρέπει να προσλαμβάνονται με τη διατροφή. Τα βασικά αμινοξέα βρίσκονται σε όλα τα είδη κρέατος και στα ψάρια, στα αβγά, στα γαλακτοκομικά, στα όσπρια και στα δημητριακά. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα τρόφιμα αυτά δεν περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα. Τα ονόματα των EAA είναι: φαινυλαλανίνη, ισολευκίνη, ιστιδίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη. Τα βασικά αμινοξέα επιτελούν πλήθος λειτουργιών, όπως: σύνθεση των νευροορμονών, ρύθμιση της γλυκαιμίας και του ενεργειακού μεταβολισμού, σχηματισμός ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, επούλωση του δέρματος και πρωτεϊνική σύνθεση, απορρόφηση ασβεστίου και σχηματισμός κολλαγόνου, εξάλειψη ελεύθερων ριζών, διατήρηση φυσιολογικών νυχιών και μαλλιών, σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, πρόδρομοι ορισμένων ορμονών, μυϊκή ανάκτηση.

Τα συμπληρώματα με βασικά αμινοξέα είναι χρήσιμα σε περίπτωση μειωμένης πρόσληψης αυτών των ουσιών με τη διατροφή, όπως για τα άτομα που ακολουθούν διατροφή χωρίς ή με μειωμένη κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Επίσης, τα βασικά αμινοξέα, χάρη στη σημαντική συμβολή τους στην πρωτεϊνική σύνθεση και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους αθλητές. Πλήθος λειτουργιών επιτελούν επίσης οι βιταμίνες που περιέχει το Prosintech και, ειδικότερα, η Βιταμίνη B6, η οποία συμβάλλει στον σωστό μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του γλυκογόνου, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθά στη φυσιολογική πρωτεϊνική σύνθεση συμβάλλοντας στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, ενώ ρυθμίζει και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Αγόρασα το OmegaSport γιατί άκουσα ότι τα Ω-3 «κάνουν καλό». Σε τι ακριβώς χρησιμεύουν σε όσους γυμνάζονται;

Ο Ειδικός Απαντά

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μαζί με τα Ω-6 λιπαρά οξέα ονομάζονται «απαραίτητα» λιπαρά οξέα, καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να λαμβάνονται με τη διατροφή. Τα απαραίτητα αυτά λιπαρά οξέα διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο για πολλούς ιστούς, ενώ είναι και ένα από τα συστατικά της κυτταρικής μεμβράνης και, κατά συνέπεια, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων. Ειδικότερα, τα Ω-3 είναι γνωστά κυρίως για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, για την ικανότητά τους να μειώνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τα Ω-3 είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και στον αθλητισμό. Πράγματι, αυτά τα λιπαρά οξέα συμμετέχουν στη σύνθεση των προσταγλανδινών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι σημαντικές για τη σύνθεση ορμονών, το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, ορισμένες μελέτες αποδίδουν στα Ω-3 θετικό ρόλο στην καταπολέμηση του βρογχόσπασμου από άσκηση. Στην ουσία, πρόκειται για «καλά λιπαρά» που κάνουν τον ανθρώπινο οργανισμό να λειτουργεί σωστά.

Ο Ειδικός Απαντά

Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη κρεατίνης (μονοϋδρική, κιτρική κ.λπ.). Κατά την άποψή μου, ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε το συμπλήρωμα κρεατίνης είναι να εμπιστευτείτε την επιστημονική βιβλιογραφία. Τα πειραματικά αποτελέσματα που μπορούν να παρουσιάσουν σήμερα την πιο βάσιμη αιτιολόγηση αφορούν τα συμπληρώματα μονοϋδρικής κρεατίνης. Επίσης, επιλέγοντας κρεατίνη σε σκόνη ή σε φακελάκι της EthicSport έχετε τη βεβαιότητα ενός προϊόντος πολύ υψηλής ποιότητας, που παράγεται με απόλυτα καθαρή και εξαιρετικά υδροδιαλυτή μικρομετροποιημένη κρεατίνη, με πιστοποίηση για έλεγχο ντόπινγκ και χωρίς γλουτένη.

Ο γιος μου ασχολείται με τον αθλητισμό σε αγωνιστικό επίπεδο και παίρνει το «Recupero Extreme», με το οποίο είναι πολύ ικανοποιημένος. Μπορεί να το ετοιμάζει τρεις ώρες πριν το τέλος των προπονήσεων, ή πρέπει να το ετοιμάζει αμέσως πριν το χρησιμοποιήσει; Αν το παίρνει 60-90 λεπτά από το τέλος της δραστηριότητας θα έχει τα ίδια αποτελέσματα που θα είχε αν το έπαιρνε μέσα στα πρώτα 30 λεπτά;

Ο Ειδικός Απαντά

Τα προϊόντα σε σκόνη της EthicSport δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά, ώστε να είναι πιο εύπεπτα. Το Recupero Extreme έχει μελετηθεί για να διαλύεται και να καταναλώνεται άμεσα, ωστόσο ο χρόνος αναμονής 2-3 ωρών δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα και την καταλληλότητά του. Η καλύτερη στιγμή για τη λήψη του Recupero Extreme είναι εντός των πρώτων 30 λεπτών από το τέλος της σωματικής άσκησης. Αν το προϊόν λαμβάνεται αργότερα δεν θα υπάρξει καμία σοβαρή επίπτωση, απλώς ο οργανισμός θα είναι λιγότερο «πεινασμένος» και η αφομοίωση των διαφόρων θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι ελαφρώς μικρότερη.

Είμαι 43 ετών, κάνω κολύμβηση τακτικά παράλληλα με έντονη σωματική άσκηση στο γυμναστήριο. Είμαι σχετικά αδύνατος και χρειάζομαι υποστήριξη της μυϊκής μάζας. Μπορώ να χρησιμοποιώ ταυτοχρόνως το Recupero και το Ramtech;

Ο Ειδικός Απαντά

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ταυτοχρόνως το Recupero και το Ramtech για υποστήριξη της μυϊκής μάζας μετά από έντονη σωματική άσκηση. Το Recupero και το Ramtech μπορούν να συνδυάζονται για να παρέχουν στον οργανισμό BCAA και ειδικά θρεπτικά συστατικά που χρησιμεύουν στο στάδιο της ανάκτησης. Για το Ramtech πρέπει να προτιμάται η χρήση το βράδυ, περίπου 1 ώρα πριν από τον ύπνο, ενώ για το Recupero συνιστάται η χρήση αμέσως μετά την προπονητική συνεδρία, εντός των πρώτων 30 λεπτών από το τέλος της σωματικής άσκησης.

Ο Ειδικός Απαντά

Τα προϊόντα της EthicSport που χρειάζονται ανάμειξη με νερό ή άλλα υγρά πρέπει να καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την παρασκευή τους, καθώς δεν περιέχουν συντηρητικά. Αν είναι αναγκαίο να ετοιμάσετε τα ποτά από το προηγούμενο βράδυ, συνιστάται να τα διατηρείτε στο ψυγείο και σε απόλυτα καθαρά δοχεία.

Θέλω να τρέξω έναν αγώνα ορεινής διαδρομής 85 Km με υψομετρική διαφορά 6000 m προβλεπόμενης διάρκειας 20 ωρών. Έχω προγραμματίσει μια παύση περίπου 1 ώρας μετά τα πρώτα 50 km αγώνα. Μπορώ να πάρω το RECUPERO EXTREME πριν ξεκινήσω το δεύτερο μέρος του αγώνα;

Ο Ειδικός Απαντά

Η πρόσληψη του Recupero Extreme στη διάρκεια της ανάπαυλας ενός αγώνα τόσο μεγάλης απόστασης μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική στρατηγική. Σας συνιστούμε επίσης να πάρετε το Pre Gara Endurance σε παγούρι εναλλάξ με το Performance Sete. Αυτή είναι μια στρατηγική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων και υψηλού επιπέδου δυσκολίας.

Ο Ειδικός Απαντά

Ασφαλώς, τα δύο προϊόντα μπορούν να λαμβάνονται ταυτοχρόνως, αν το απαιτούν η προπόνηση ή ο αγώνας. Να έχετε υπόψη σας ότι το Performance Sete πρέπει να λαμβάνεται συχνά στις δραστηριότητες μεγάλης διάρκειας και παρέχει αξιόλογη ποσότητα ενέργειας. Το MaltoShot Endurance είναι, αντιθέτως, ένα ενεργειακό συμπλήρωμα που πρέπει να λαμβάνεται τακτικά, προκειμένου να διατηρείται σταθερή η ροή της ενέργειας σε όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Προπονούμαι εντατικά, αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Δεν τρώω κρέας, παίρνω Ramtech αμέσως μετά την προπόνηση και συμπληρώνω με SPR στα μέσα του πρωινού. Είμαι πολύ ικανοποιημένος και η μυϊκή ανάκτηση είναι καλύτερη. Μπορώ να παίρνω το SPR καθημερινά ή μόνο όταν προπονούμαι; Για πόσο χρονικό διάστημα μπορώ να τα παίρνω πριν κάνω μία διακοπή;

Ο Ειδικός Απαντά

Χαιρόμαστε που είστε ικανοποιημένος με τα SPR και Ramtech, δύο προϊόντα πολύ χρήσιμα για την ανάκτηση και την υποστήριξη της μυϊκής μάζας.
Οι πρωτεΐνες που παίρνετε στα μέσα του πρωινού είναι μια εξαιρετική επιλογή και μπορούν να λαμβάνονται ως «λειτουργικό σνακ» χωρίς καμία διακοπή, ακόμη και τις ημέρες που δεν προπονείστε. Λέτε ότι δεν τρώτε κρέας, αλλά δεν δηλώνετε βίγκαν (αυστηρά χορτοφάγος). Αν είστε απλώς χορτοφάγος, μπορείτε να εναλλάσσετε το SPR και το XTR (πρωτεΐνες ορού γάλακτος), με κύκλους 20-30 ημερών με SPR και εν συνεχεία με XTR. Αν έχετε στη διάθεσή σας και τα δύο προϊόντα, μια τέλεια επιλογή θα ήταν η ημερήσια εναλλαγή τους. Η εναλλαγή των πρωτεϊνικών πηγών σας επιτρέπει να παρέχετε στον οργανισμό σας πιο ισορροπημένη διατροφή.

Αν, αντιθέτως, είστε βίγκαν, σας συνιστούμε να συνεχίσετε με το SPR, αλλά να εναλλάσσετε τις περιόδους λήψης του Ramtech (BCAA), με περιόδους λήψης του Prosintech (βασικά αμινοξέα). Μπορείτε, για παράδειγμα, να παίρνετε Prosintech όταν δεν προπονείστε και Ramtech όταν προπονείστε. Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθείτε κύκλους τριών εβδομάδων με Ramtech και τριών εβδομάδων με Prosintech. Ο στόχος είναι πάντα η εναλλαγή των θρεπτικών συστατικών, έτσι ώστε να εφαρμόζεται ένα πιο αποτελεσματικό και υγιεινό πρόγραμμα για τον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν αντενδείξεις στη λήψη των SPR και Ramtech, ακόμη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο Ειδικός Απαντά

Το HMB Plus συνιστάται ιδιαίτερα για τις περιόδους έντονης μυϊκής προσπάθειας και πρέπει να λαμβάνεται ακόμη και τις ημέρες χωρίς προπονήσεις, έτσι ώστε να παρέχει στους μύες τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καλύτερη αποκατάστασή τους. Το HMB Plus είναι ένα συμπλήρωμα που χορηγείται συνήθως με εποχικούς κύκλους, έτσι ώστε να παρέχει κατάλληλη βοήθεια στις περιόδους έντονης σωματικής άσκησης. Τις ημέρες που η σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα έντονη και επίπονη, μπορείτε να συνδυάζετε το HMB Plus με ειδικά συμπληρώματα που διευκολύνουν την ανάκτηση και την αναδόμηση των μυϊκών ινών που φθείρονται από την έντονη καταπόνηση.

Σε περίπτωση λήψης του προϊόντος «Pre Gara Endurance» ή «Pre Gara Dynamic» πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα ποδηλασίας/MTB, μπορώ να χρησιμοποιήσω και το «Recupero» μετά την προπόνηση, σε συνδυασμό ίσως με τα αμινοξέα το βράδυ πριν από τον ύπνο;

Ο Ειδικός Απαντά

Τα δύο προϊόντα Pre Gara (Dynamic και Endurance) και το Recupero έχουν μελετηθεί ώστε να παρέχουν ειδικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό στις διάφορες φάσεις της άθλησης και μπορούν να συνδυάζονται την ίδια ημέρα της προπόνησης ή του αγώνα. Μπορείτε, συνεπώς, να τα χρησιμοποιείτε χωρίς ανησυχία, όλες τις ημέρες έντονης σωματικής άσκησης. Αν η προπόνηση είναι αρκετά έντονη ή αν έχετε υποβληθεί σε περίοδο πολύ πιεστικής μυϊκής προσπάθειας, μπορείτε να προσθέσετε το βράδυ 5 g BCAA (Ramtech ή Ramtech Comp) περίπου μισή ώρα πριν από τον ύπνο. Όταν οι προπονήσεις είναι πολύ έντονες και μεγάλης διάρκειας, μπορείτε να εξετάσετε και το ενδεχόμενο προσθήκης του Glutammina. Η γλουταμίνη μπορεί να λαμβάνεται και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα με κύκλους 20-30 ημερών, δηλαδή για όλη τη διάρκεια της εντατικής προπόνησης.

Ξεκινώ ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και για να μεγιστοποιήσω τα αποτελέσματά τους συγκεντρώνω πληροφορίες για το Ramtech και το Creatina Vector. Ποιο από τα δύο είναι καταλληλότερο για την αύξηση της μυϊκής μάζας; Μπορώ ενδεχομένως να τα συνδυάσω; Εάν ναι, με ποιον τρόπο και με ποιο πρόγραμμα πρόσληψης;

Ο Ειδικός Απαντά

Η ερώτησή σας μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε στο θέμα και, για τον λόγο αυτόν, σας απαντάμε ευχαρίστως. Η κρεατίνη είναι ένα συμπλήρωμα που βοηθά στην ενίσχυση της αντιδραστικότητας των μυϊκών μαζών που υποβάλλονται σε έντονη δραστηριότητα μικρής διάρκειας. Κύκλοι κρεατίνης έχουν αποδείξει ότι βελτιώνουν τη μυϊκή δύναμη και αντιδραστικότητα. Τα BCAA (αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας) χρησιμοποιούνται άμεσα από τους μύες και μεταβολίζονται κατά προτεραιότητα. Τα BCAA είναι χρήσιμα στον μυϊκό μεταβολισμό, επιτρέπουν αποτελεσματικότερη ανάκτηση, επιβραδύνουν τον καταβολισμό και βοηθούν στο στάδιο μυϊκής αναδόμησης μετά τη σωματική άσκηση (αναβολισμός). Τα προϊόντα με βάση τα BCAA σε συνδυασμό με προϊόντα που έχουν ως βάση την κρεατίνη μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική στρατηγική σε περίπτωση εντατικών προπονήσεων με σκοπό την αύξηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας. Μια μέθοδος αποτελεσματικής χρήσης προβλέπει την πρόσληψη 5 g BCAA + 3 g κρεατίνης ημερησίως. Τα BCAA πρέπει να λαμβάνονται το βράδυ, περίπου 1 ώρα πριν από τον ύπνο. Η κρεατίνη πρέπει να λαμβάνεται μακριά από τα γεύματα και όχι αμέσως πριν από τη σωματική άσκηση και, συνεπώς, στα μέσα του πρωινού ή του απογεύματος. Για τις προσωπικές σας ανάγκες αύξησης της μυϊκής μάζας, συνιστούμε τη μέτρια λήψη συμπληρώματος πρωτεϊνών, ιδίως αν τα φορτία άσκησης είναι υψηλά. Μια εξαιρετική στρατηγική θα μπορούσε να είναι η εναλλαγή ή ο συνδυασμός πρωτεϊνών διαφορετικής προέλευσης. Μια συνέργεια που λειτουργεί πολύ καλά είναι η εναλλασσόμενη ή παράλληλη πρόσληψη πρωτεϊνών ορού γάλακτος και πρωτεϊνών σόγιας. Η συμπλήρωση 30 g ημερησίως είναι συνήθως αρκετή για δραστηριότητες μέσης-υψηλής έντασης.

Ο Ειδικός Απαντά

Επειδή ξεκινήσατε την άσκηση στο γυμναστήριο πρόσφατα, σας συνιστούμε να ξεκινήσετε τη λήψη του προϊόντος (Protein XTR) με χαμηλότερες δοσολογίες και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, να περάσετε με την πάροδο του χρόνου σε πιο υψηλές δοσολογίες. Προτείνουμε, συνεπώς, τη λήψη 30 g προϊόντος ημερησίως, τα οποία μπορείτε να παίρνετε ως σνακ στα μέσα του πρωινού ή του απογεύματος, αλλά σε κάθε περίπτωση μακριά από τα κύρια γεύματα (γεύμα και δείπνο). Το Protein XTR μπορεί να διαλυθεί σε νερό ή σε γάλα, αναλόγως με τις προτιμήσεις σας. Στο νερό είναι πιο εύπεπτο, ενώ στο γάλα απαιτεί λίγο μεγαλύτερο χρόνο πέψης, αλλά είναι πιο ευχάριστο και συνδυάζει και τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος.

Σημαντική Eπισήμανση: Όταν ξεκινάτε την προπόνηση, καλό είναι να έχετε γευματίσει τουλάχιστον 1-1, 30 ώρα νωρίτερα, προκειμένου να αποφύγετε την έναρξη της άσκησης με την τροφή να βρίσκεται ακόμη στο στομάχι σας. Η δραστηριότητα του body building απαιτεί την κατάλληλη ποσότητα πρωτεϊνών σε όλα τα γεύματα και, συνεπώς, να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές σας επιλογές. Εάν τα φορτία προπόνησης είναι πολύ έντονα και προκαλούν εκτεταμένους πόνους και δυσκολία ανάκτησης, μπορεί να είναι αναγκαία μια κατάλληλη στρατηγική για να διευκολύνεται η ανάκτηση μετά τη σωματική άσκηση.

Ο Ειδικός Απαντά

Το SportFruit είναι ένα προϊόν που περιέχει μόνο φρούτα, ειδικά για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Έχει μελετηθεί ως ενδιάμεσο προϊόν μεταξύ των στερεών (μπάρες) και των υγρών προϊόντων (ενεργειακά ζελέ). Είναι ουσιαστικά ένα ημιστερεό προϊόν μελετημένο για να παρέχει ενέργεια σε όσους θέλουν να μασήσουν κάτι, αλλά χρειάζονται ένα πολύ εύπεπτο και εύκολο στην κατάποση προϊόν. Το SportFruit είναι πλούσιο σε ενέργεια, παράγεται από φρούτα, μασιέται πολύ εύκολα και είναι εξαιρετικά εύπεπτο και, συνεπώς, κατάλληλο για αθλητές, ακόμη και επαγγελματίες, που πρέπει να διαχειρίζονται την ενέργειά τους σε σύνθετες πολλές φορές συνθήκες. Η σειρά MaltoShot έχει μελετηθεί για τον προγραμματισμό της κατανομής της ενέργειας σε πολύ έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Το MaltoShot βασίζεται στη συνέργεια 5 υδατανθράκων με διαφορετική ταχύτητα απορρόφησης, με μια πραγματικά καινοτόμο, ρευστή και εξαιρετικά εύπεπτη σύνθεση. Το MaltoShot δεν περιέχει καφεΐνη. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή ενός αγώνα με ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες ενέργειας, είναι σκόπιμο να προλαβαίνετε την πτώση της ενέργειας με ειδικά προϊόντα όπως το MaltoShot ή το SportFruit. Η διαφορά μεταξύ MaltoShot και SportFruit είναι ουσιαστική: Το MaltoShot είναι πόσιμο, ενώ το SportFruit μασιέται. Γενικώς, για το σωστό προγραμματισμό της ενέργειας, ο χρόνος πρόσληψης είναι πολύ σημαντικός. Συνιστούμε, συνεπώς, τη λήψη πρώτα του SportFruit και στη συνέχεια του MaltoShot, έτσι ώστε να πετύχετε καλή κατανομή της ενεργειακής ροής στα ποικίλα στάδια της σωματικής άσκησης.

Είμαι οδηγός extreme enduro και χρησιμοποιώ πάντα τα εξαιρετικά προϊόντα σας, κυρίως το SportPasta και το Prosintech. Τώρα κυκλοφόρησε το HMB Plus, ένα νέο και πολύ ενδιαφέρον προϊόν και θα ήθελα να μάθω σε τι διαφέρει από το Prosintech.

Ο Ειδικός Απαντά

Γεια σας, η διαφορά μεταξύ HMB Plus και Prosintech είναι ουσιαστική. Το Prosintech είναι ένα πλήρες συμπλήρωμα όλων των βασικών αμινοξέων (EAA) που είναι χρήσιμα για την ανάκτηση και για την υποστήριξη του οργανισμού στην κρίσιμη φάση της μυϊκής αναδόμησης (αναβολισμός). Στην πράξη, τα EAA είναι ένα θρεπτικό συστατικό για τους μύες ή για την άλιπη μάζα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άτομα που ακολουθούν υποθερμιδική διατροφή, προκειμένου να διασφαλίζεται η σωστή πρόσληψη βασικών αμινοξέων. Η πρόσληψη ενός ισορροπημένου μείγματος EAA είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και για δερματικές παθήσεις. Το HMB (μεθυλβουτυρικό υδροξύ) είναι αντιθέτως ένα προϊόν που προέρχεται από τον μεταβολισμό της λευκίνης. Για να παραχθεί 1 g HMB απαιτείται η πρόσληψη 20 g λευκίνης (η οποία είναι ένα από τα EAA και ένα από τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας). Αρκετές μελέτες καταδεικνύουν τον ενεργό ρόλο του HMB στην καταπολέμηση της ετεροχρονισμένης εμφάνισης μυϊκών πόνων (DOMS) και, συνεπώς, είναι χρήσιμο μετά από έντονη και βαριά σωματική άσκηση. Το HMB διεγείρει επίσης τον αποτελεσματικό αναβολισμό και ενισχύει την ανάκτηση ενέργειας, πράγμα που αποτελεί έναν επιπλέον λόγο χρήσης του μετά από πολύ έντονη σωματική άσκηση ή μετά από αγώνες. Το HMB Plus είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένο για αθλήματα πολεμικών τεχνών και δραστηριότητες υπεραντοχής.

Ο Ειδικός Απαντά

Το Pre Gara Endurance και το Pre Gara Dynamic έχουν μελετηθεί για να έχουν διαφορετική ενεργειακή απόκριση. Ειδικότερα, το Pre Gara Endurance περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι κατάλληλα για δραστηριότητες αντοχής σε συνδυασμό με μαλτοδεξτρίνες μακράς αλυσίδας, που είναι πολύ χρήσιμες σε δραστηριότητες αντοχής. Αντιθέτως, το Pre Gara Dynamic περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι πιο χρήσιμα σε σύντομες και έντονες σωματικές ασκήσεις, καθώς και υδατάνθρακες με ελαφρώς μικρότερο βαθμό πολυμερισμού, έτσι ώστε να παρέχουν ταχύτερη ενεργειακή απόκριση.

Ο Ειδικός Απαντά

Η σειρά Energia Rapida Professional (ERP) μελετήθηκε για να προσφέρει άμεση αποκατάσταση ενέργειας με μεγάλη διάρκεια για αθλητικές δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Το ERP βασίζεται στη συνέργεια 4 υδατανθράκων με διαφορετική ταχύτητα απορρόφησης, σε συνδυασμό με την κατάλληλη ποσότητα καφεΐνης. Η ειδική αυτή σύνθεση προσδίδει στο προϊόν ταχύτητα δράσης και διάρκεια αποτελεσμάτων. Μία μόνο συσκευασία ERP παρέχει 120 Kcal και περιέχει ένα πολύ ρευστό και εξαιρετικά ενεργειακό και εύπεπτο υγρό που το τοποθετεί στην κορυφή της κατηγορίας του. Το ERP είναι, συνεπώς, κατάλληλο για αθλητές, ακόμη και επαγγελματίες, με πολύ υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις. 

Η σειρά MaltoShot έχει, αντιθέτως, μελετηθεί για τον προγραμματισμό της κατανομής της ενέργειας κατά τη διάρκεια της έντονης σωματικής άσκησης. Το MaltoShot βασίζεται στη συνέργεια 5 υδατανθράκων με διαφορετική ταχύτητα απορρόφησης, με μια πραγματικά καινοτόμο, ρευστή και εξαιρετικά εύπεπτη σύνθεση, αλλά δεν περιέχει καφεΐνη. Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ή ενός αγώνα με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, καλό είναι να προλαμβάνεται η πτώση της ενέργειας με ειδικά προϊόντα όπως το MaltoShot, η ειδική σύνθεση του οποίου επιτρέπει τη σταθερή απελευθέρωση ενέργειας με μεγάλη διάρκεια. Η διαφορά μεταξύ MaltoShot και ERP έγκειται στον χρόνο λήψης. Αρχικά πρέπει να λαμβάνεται το MaltoShot που δεν διεγείρει με την καφεΐνη, αλλά κατανέμει ιδανικά την ενέργεια χάρη στους 5 υδατάνθρακες με διαφορετική ταχύτητα απορρόφησης, και στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος της προπόνησης ή του αγώνα, πρέπει να λαμβάνεται το ERP, που παρέχει επίσης σταδιακά ενέργεια, αλλά με πιο γρήγορη και έντονη ροή, έτσι ώστε να βελτιστοποιείται το δεύτερο μέρος της συνεδρίας.

Ο Ειδικός Απαντά

Το Ramtech διαφέρει αρκετά από το Ramtech Comp, αλλά κάθε προϊόν έχει τη δική του χρήση στον αθλητισμό. Ειδικότερα, στο Ramtech Comp υπάρχουν αμινοξέα BCAA πολύ υψηλής ποιότητας σε συνδυασμό με β-Αλανίνη. Το προϊόν διατίθεται σε δισκία, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ακριβής δοσομέτρηση της ποσότητας των BCAA για κάθε ανάγκη. Η δοσολογία υπολογίζεται με πολύ απλό τρόπο, καθώς κάθε δισκίο παρέχει 1 g BCAA. Η παρουσία της β-Αλανίνης συμβάλλει στη διευκόλυνση της ανάκτησης και στην αντιμετώπιση της οξέωσης όσων προπονούνται συστηματικά και υποβάλλονται σε έντονες συνεδρίες σωματικής άσκησης. Το Ramtech σε φακελάκια των 5 g BCAA είναι ένα διαφορετικό προϊόν, καθώς πρόκειται για υδροδιαλυτή σκόνη που απαιτεί ειδική επεξεργασία.

Πράγματι, τα αμινοξέα του Ramtech «στιγμιοποιούνται» μέσω μιας προηγμένης διαδικασίας (ρευστής κλίνης) με την οποία επιτυγχάνεται η διάλυση συστατικών που δεν είναι εύκολα διαλυτά. Στο Ramtech, τα αμινοξέα που υποβάλλονται στην επεξεργασία αυτή, καθίσταται εξαιρετικά βιοδιαθέσιμα και απόλυτα διαλυτά, ενώ ο πυρήνας από μαλτοδεξτρίνες, σε συνδυασμό με τους μεταβολικούς συμπαράγοντες που περιέχει η σύνθεση, προστατεύουν τα BCAA από τη χρήση για παραγωγή ενέργειας, καθιστώντας τη σύνθεση ιδιαίτερα δραστική σε σχέση με τα BCAA σε δισκία. Το προϊόν αυτό προορίζεται ειδικά για όσους συμμετέχουν σε αγώνες υπεραντοχής, όπου είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζεται ο καταβολισμός και να ενισχύεται ο μυϊκός αναβολισμός.